Четвер, 25.04.2024
ЧЕРНІГІВСЬКЕ ОБЛАСНЕ ВІДДІЛЕННЯ
УКРАЇНСЬКОЇ НОТАРІАЛЬНОЇ ПАЛАТИ
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть сайт
Всього відповідей: 89
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2012 » Червень » 14 » Звернення до Президента УНП
15:28
Звернення до Президента УНП

12.06.2012

Президенту Української нотаріальної палати

Павловій Л.М.

 

Шановна, Людмила Миколаївна!

 

Просимо Вас втрутитись в ситуацію яка склалась в порядку оформлення цивільно-правових договорів, що до відчуження нерухомого майна. На сьогоднішній день ринок нерухомості практично зупинився, а все через те, що На ринку нерухомості почали діяти нові правила, які стосуються оцінки нерухомості. Згідно з наказом Мін'юсту (№ 766/5), тепер нотаріуси мають право завіряти договори купівлі-продажу або обміну нерухомості тільки за наявності незалежної оцінки.

Система оцінки майна повністю змінена у відповідності з Податковим кодексом і Законом про Фонд державного майна. Оціночна діяльність в цілях оподаткування тепер визначена як винятковий вид діяльності з новим кваліфікаційним напрямом - "Оцінка в цілях оподаткування, нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, що стягуються відповідно до законодавства". З одного боку, даним наказом дотриманий єдиний підхід до оподаткування, з іншого - фінансова складова в угодах з нерухомістю виросте в рази.

Як, справедливо, зазначає народний депутат, член парламентського комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики Віктор Матчук, "влада в Україні фактично зупинила ринок продажу нерухомості та земельних ділянок. З 5 червня нотаріуси не мають права засвідчувати договори з рухомим і нерухомим майном, якщо оцінку не проводив сертифікований суб'єкт оціночної діяльності. А таких людей, які уповноважені здійснювати оцінку майна, на всю Україну зараз визначено всього 40. Раніше в Україні працювали 9 тисяч сертифікованих оцінювачів". "На практиці це означає, що всі 9 тисяч оцінювачів, які до сих пір працювали в Україні, не можуть здійснювати оцінку майна. Їм ніхто не дасть на це дозвіл, тому що вони не здійснюють діяльність винятково з одного виду - оцінки", - пояснює Матчук. При цьому, за його словами, "Фонд державного майна таємно і в надзвичайно стислі терміни визначив 12 фірм, де працює всього 40 оцінювачів, які отримали дозвіл на оцінку майна по всій Україні. Всіх інших експертів не допускають без спеціального навчання до отримання такого дозволу. Конкурентне середовище на ринку оцінювачів практично знищене. Його монополізували і віддали на відкуп невідомо кому".

Після таких нововведень послуги з оцінки майна для українців подорожчали в рази. Для прикладу, якщо раніше середня вартість оцінки квартири  в Чернігові становила 250 - 350 гривень, то тепер оцінювачам доведеться заплатити від 1500 гривень, а самі оцінювачі знаходяться лише в Києві і до них прийдеться їздити не одноразово, а це час і гроші. А переказ копій документів через електронну пошту може призвести до різного роду фальсифікацій, та і як оцінювач може оцінити квартиру, житловий будинок, та іншу нерухомість, лише по копіям правовстановлюючих документів, без виїзду на місце?

І чому Київські фірми монополізували весь ринок оцінки, та будуть оцінувати сільську нерухомість де можливо їх "туфель" жодного разу не ступав та ніколи не ступить по цій землі?

 Така нерухомість на ринку коштує лише 1000 - 2000 тисячі гривень,  а оцінка обійдеться дорожче сільського будинку.

Тепер кожен, хто захоче продати свою нерухомість, відчує всю красу нововведення на своїй шкурі.

Також хочу звернути Вашу увагу на те, що дана ситуація непокоїть не тільки нотаріусів. Так Асоціація фахівців з нерухомості звернулась до Прем’єр-міністра України Азарова Миколи Яновича, з питаннями про те, що зазначене положення Наказу Мінюсту не передбачає проведення оцінки лише у випадку оподаткування доходу від продажу об’єкта нерухомості, тому, на їх думку, зазначена оцінка проводиться при здійсненні всіх операцій купівлі-продажу об’єктів нерухомості. У такому разі наявне протиріччя зазначеного положення ст. 7 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», відповідно до якої проведення оцінки майна є обов'язковим, зокрема, у випадках оподаткування майна згідно з законом (а не сплати інших обов’язкових платежів).

Наразі, на даний час відсутні будь-які роз’яснення с зазначеного питання уповноважених державних органів.

Просимо Вашої допомоги в вирішенні цієї проблеми, яка зачіпає перш за все інтереси пересічного Українського громадянина.

 

 З повагою,

 

Голова відділення                                                                             О. В. Красногор

13.06.2012


Президенту Української нотаріальної палати

Павловій Л.М.

 

Шановна, Людмила Миколаївна!

 

На підтвердження критичної ситуації з ринком нерухомості, яка виникла останнім часом в Україні, та, яка викликала широкий резонанс в суспільстві, надсилаємо статтю опубліковану в Чернігівському міському щотижневику № 18 від 11.06.2012 року, яку ми також цілком підтримуємо і просимо Вас вжити дієвих заходів до її виправлення.

 

 

 З повагою,

 

Голова відділення                                                О. В. Красногор




Переглядів: 1066 | Додав: vjaz | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Корисні посилання
  • Верховна Рада України
  • Президент України
  • "Урядовий Портал"
  • Міністерство Юстиції України
  • Інформаційний Центр МЮУ
  • Українська Нотаріальна Палата
  • Нотаріальна Палата України
  • Академія нотаріату України
  • Вісник Податкової Служби України
  • Газета «Юридична практика»
  • Асоціація Правників України
  • Юридичний портал
  • ДП «Інформаційно-ресурсний центр»
  • Управління нотаріату
  • Юридичний радник
  • Український нотаріат


  • Інформація для нотаріусів про окремі нововведення в сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму
  • Copyright Chernigiv Notariat © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz