Четвер, 18.04.2024
ЧЕРНІГІВСЬКЕ ОБЛАСНЕ ВІДДІЛЕННЯ
УКРАЇНСЬКОЇ НОТАРІАЛЬНОЇ ПАЛАТИ
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть сайт
Всього відповідей: 89
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2011 » Вересень » 15 » Українських нотаріусів закликають приєднатися до Міжнародного союзу нотаріату
13:07
Українських нотаріусів закликають приєднатися до Міжнародного союзу нотаріату

 

Міжнародний союз нотаріату сподівається на входження української нотаріальної спільноти до цього міжнародного об’єднання нотаріальних корпорацій. Про це заявив Президент Комісії з міжнародного нотаріального співробітництва Міжнародного союзу нотаріату Мішель Мерлотті у ході зустрічі з Міністром юстиції України Олександром Лавриновичем, яка відбулася 13 вересня в українському Мін’юсті.

За словами Мішеля Мерлотті, на сьогодні з тих країн Європи, де функціонує система Латинського нотаріату, лише дві країни – Україна та Білорусь – не приєдналися до Міжнародного союзу нотаріату. Загалом, повідомив він, членами цього об’єднання є 82 країни, розташовані на 5 континентах світу.

У ході зустрічі Мішель Мерлотті обговорив з українським Міністром хід реформування нотаріату в Україні, розвиток та зміни законодавства, що регулюють діяльність нотаріату в країні. Зокрема, Президент Комісії Міжнародного союзу нотаріату схвально оцінив останні законодавчі зміни в Україні, зокрема ті, якими було урівняно в правах державних та приватних нотаріусів.

За словами Мішеля Мерлотті, на сьогодні для приєднання нотаріальної спільноти України до Міжнародного союзу нотаріату необхідно внести лише дві зміни до чинного законодавства, які б, по-перше, максимально зменшили адміністративний нагляд держави за діяльністю нотаріату та визначили Нотаріальну палату України єдиним органом самоорганізації та регулювання нотаріальної діяльності в країні. По-друге, на думку представника міжнародної нотаріальної спільноти, в Україні має бути ухвалений Деонтологічний (етичний) кодекс нотаріусів.

При цьому, як наголосив Міністр юстиції України Олександр Лавринович, такі ініціативи мають виходити від самої нотаріальної спільноти в Україні. За словам Міністра юстиції, у разі наявності такої ініціативи, Міністерство юстиції буде сприяти її законодавчій реалізації. Міністр назвав неможливим адміністративне втручання держави в самоорганізацію нотаріальної спільноти.

Крім того, повідомив Міністр юстиції, у рамках реформи нотаріату в Україні, що на цьому етапі вже добігає завершення, Міністерство юстиції всіляко заохочує нотаріусів до об’єднання у єдину Нотаріальну палату. Міністерство юстиції виступає за передачу якомога більшого обсягу повноважень, які на сьогодні виконує держава, саме цьому добровільному громадському об’єднанню нотаріусів.

*** Міжнародний союз нотаріату був створений у 1948 році з метою представництва нотаріату в міжнародних організаціях; співпраці з національними, в тому числі нотаріальними, організаціями; вивчення та вдосконалення права в області нотаріальної діяльності; поширення принципів Латинського нотаріату; організації міжнародних конгресів тощо.


Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 271-17-33
E-mail: press@minjust.gov.ua

 

 

 

 

 

ЗУСТРІЧ З ПРЕДСТАВНИКАМИ КОМІСІЇ З МІЖНАРОДНОГО НОТАРІАЛЬНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА МІЖНАРОДНОГО СОЮЗУ НОТАРІАТУ

11-14 вересня 2011 року з офіційним візитом в Україні перебувала делегація Комісії з міжнародного нотаріального співробітництва Міжнародного Союзу Нотаріату у складі Президента Комісії Мішеля Мерлотті,Віце-президента Комісії Домініка Савуре таскарбничого і секторального відповідального Комісії Тійта Сеппа.

 

У межах візиту члени делегації зустрілися з Президентом Української нотаріальної палати Людмилою Павловою, з керівництвом Комітету з питань правової політики Верховної Ради України, з Міністром юстиції Олександром Лавриновичем, членами Ради Палати та представниками галузевого Департаменту Міністерства юстиції України.

 

Члени делегації зазначили, що головною метою їхнього візиту є надання фінального імпульсу для вступу нотаріату України до складу Міжнародного Союзу Нотаріату. Під час робочих зустрічей на загальне обговорення було винесено питання прийняття Закону України «Про нотаріат» у новій редакції, встановлення єдиних тарифів для регулювання нотаріальної діяльності, підвищення кваліфікаційного рівня нотаріусів, дотримання ними норм професійної етики, заснування органів професійного нотаріального самоврядування тощо.

 

Під час візиту до Української нотаріальної палати члени делегації заслухали інформацію Президента УНП Людмили Павлової щодо значних результатів, яких вдалося досягти протягом останніх років у реформуванні нотаріату України. Людмила Миколаївна наголосила на тому, що ця робота триватиме й надалі та матиме за мету підняття нотаріату України до рівня нотаріатів розвинутих країн.

 

Під час зустрічі в Комітеті з питань правової політики Верховної Ради України окрему увагу було приділено конкретним аспектам «малої» реформи нотаріату та перспективам прийняття нової редакції Закону «Про нотаріат».

 

Члени делегації належно оцінили здобутки України на шляху реформування нотаріату та зауважили на важливості продовження цього процесу.

 

Президент Комісії з міжнародного нотаріального співробітництва Міжнародного Союзу Нотаріату Мішель Мерлотті закцентував увагу на проблемах, що перешкоджають Україні на шляху набуття членства в цій організації. Він наголосив на необхідності запровадження обов’язкового до виконання Кодексу професійної етики нотаріусів та доцільності визнання Нотаріальної палати єдиним органом професійного самоврядування в Україні, зменшивши, таким чином, адміністративний нагляд держави за діяльністю нотаріату.

 

У ході зустрічі членів делегації з Міністром юстиції України Олександром Лавриновичем сторони обговорили процес реформування нотаріату в Україні та розвиток і зміни законодавства, що регулює діяльність нотаріату. Міністр юстиції відзначив високий рівень співробітництва між Мін’юстом та Українською нотаріальною палатою, схвально поставився до зацікавленості МСЛН у вступі українського нотаріату до цієї авторитетної організації.

 

Олександр Лавринович запевнив, що за наявності ініціативи нотаріальної спільноти щодо створення єдиної професійної самоврядної організації в Україні Міністерство юстиції обов’язково сприятиме її законодавчій реалізації. Адміністративне втручання держави у самоорганізацію нотаріальної спільноти Міністр назвав неможливим. Він повідомив, що Мін’юст підтримає нотаріусів України в їхній волі до єдиної професійної самоврядної організації та виступатиме за передачу якомога значнішого обсягу повноважень, які виконує сьогодні держава, саме цьому добровільному нотаріальному об’єднанню.

 

Довідково:

Міжнародний Союз Нотаріату є позаурядовою організацією, створеною у 1948 році з метою представництва нотаріату в міжнародних організаціях, співпраці з національними, зокрема, нотаріальними організаціями, вивчення та вдосконалення права в області нотаріальної діяльності, поширення принципів латинського нотаріату, організації міжнародних конгресів тощо.

Міжнародний Союз Нотаріату сьогодні об´єднує нотаріальні Асоціації 82 держав. На даний час до Міжнародного Союзу Нотаріату також входить низка країн, система права яких не є традиційною. Серед них: Південна Корея, Китай, Індонезія, Великобританія та інші.

 


 


 


 

 

Переглядів: 1245 | Додав: vjaz | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Корисні посилання
  • Верховна Рада України
  • Президент України
  • "Урядовий Портал"
  • Міністерство Юстиції України
  • Інформаційний Центр МЮУ
  • Українська Нотаріальна Палата
  • Нотаріальна Палата України
  • Академія нотаріату України
  • Вісник Податкової Служби України
  • Газета «Юридична практика»
  • Асоціація Правників України
  • Юридичний портал
  • ДП «Інформаційно-ресурсний центр»
  • Управління нотаріату
  • Юридичний радник
  • Український нотаріат


  • Інформація для нотаріусів про окремі нововведення в сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму
  • Copyright Chernigiv Notariat © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz