П`ятниця, 19.04.2024
ЧЕРНІГІВСЬКЕ ОБЛАСНЕ ВІДДІЛЕННЯ
УКРАЇНСЬКОЇ НОТАРІАЛЬНОЇ ПАЛАТИ
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть сайт
Всього відповідей: 89
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2010 » Листопад » 29 » Про перше академічне слухання Академії нотаріату України
19:28
Про перше академічне слухання Академії нотаріату України



Шановні колеги!


Повідомляємо Вам про те, що 19 листопада 2010 року у місті Києві відбулися перші Академічні слухання для нотаріусів України, організовані Академією нотаріату України, Консультативно-методично радою з питань нотаріату при Департаменті нотаріату, фінансового моніторингу юридичних послуг та реєстрації адвокатських об'єднань, за підтримки науково-практичного журналу "Мала енциклопедія нотаріуса” та кафедри нотаріального права та організаційного забезпечення нотаріальної діяльності КУТЕП. Модератором заходу виступив член Академії нотаріату України, Президент асоціації приватних нотаріусів Харківської області, шеф-редактор науково-практичного журналу "Мала енциклопедія нотаріуса” Марченко Володимир Миколайович.  

Слід відзначити, що на слуханнях були присутні понад 300 нотаріусів з усіх областей України. Від нашої області були зареєстровані та брали участь у заході Голова Чернігівського обласного відділення Української нотаріальної палати, приватний нотаріус Чернігівського міського нотаріального округу Красногор Олександр Володимирович та помічник нотаріуса Артем Юрін, приватний нотаріус Чернігівського міського нотаріального округу Куранкова Ольга Миколаївна, приватний нотаріус Чернігівського районного нотаріального округу Петрушина Людмила Михайлівна та помічник нотаріуса Олена Клюзко, приватний нотаріус Городнянського міського нотаріального округу Чернігівської області Сова Валентина Федорівна, приватний нотаріус Бобровицького районного нотаріального округу Винниченко Андрій Миколайович.

Вступне слово проголосив президент Академії нотаріату України, Голова Київського відділення УНП, завідувач кафедри нотаріального права та організаційного забезпечення нотаріальної діяльності КУТЕП, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Черниш Володимир Миколайович. У своєму виступі він підкреслив виключну важливість реформування сучасного українського нотаріату, зважаючи на досвід та розвиток міжнародного права.

Основним доповідачем у слуханнях виступила Директор Департаменту нотаріату, фінансового моніторингу юридичних послуг та реєстрації адвокатських об'єднань, Голова Консультативно-методичної ради з питань нотаріату при Департаменті нотаріату, фінансового моніторингу юридичних послуг та реєстрації адвокатських об'єднань, магістр державного управління, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Чижмарь Катерина Іванівна. Незважаючи на обмеженість у часі, Катерина Іванівна змістовно та послідовно висвітлила ряд питань, запропонованих програмою слухань. Зокрема, у контексті загальної концепції розвитку нотаріату в Україні, обговорювалися питання щодо проектів змін Правил ведення нотаріального діловодства, Порядку ведення та заповнення реєстрів для реєстрації нотаріальних дій, Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України. Так, одним із прогресивних кроків щодо спрощення роботи нотаріуса, є пропозиція Міністерства юстиції замінити ряд інструкцій та правил, що стосуються діловодства, одним зведеним спрощеним документом, яким будуть охоплені і правила складання та оформлення нотаріально посвідчуваних документів, і правила ведення архіву нотаріуса, і правила ведення реєстрів та книг тощо. З проектом змін до Правил ведення нотаріального діловодства можна ознайомитися на офіційному сайті Міністерства юстиції України.

Окремим, і дуже важливим питанням, розглядався Порядок підвищення кваліфікації нотаріусів, консультантів державних нотаріальних контор, державних нотаріальних архівів, помічників приватних нотаріусів, проект якого найближчим часом з'явиться на сайті Міністерства юстиції України. Вищезазначеним Порядком нотаріусам буде запропоновано декілька шляхів підвищення свого фахового та професійного рівня (це участь у семінарах, організованих Міністерством юстиції, Академією нотаріату України чи Українською нотаріальною палатою; проходження курсів перепідготовки; участь у майстер-класах при Школі молодого нотаріуса; самоосвіта шляхом подання рефератів, статей, участі у проектах фахових журналів та видань). За одним із цих напрямів, обраним самостійно, кожен нотаріус буде зобов'язаний не рідше одного разу на рік підвищувати свою кваліфікацію. Стосовно цього Володимир Миколайович Черниш зауважив на необхідності удосконалення професійного рівня не тільки нотаріусами, а й працівниками Управлінь юстиції, котрі здійснюють перевірки організації нотаріальної діяльності.

Слід відзначити, що всі заходи щодо реформування системи українського нотаріату, запропоновані Міністерством юстиції, про які говорила Катерина Іванівна Чижмарь, були позитивно сприйняті присутніми нотаріусами, викликали розуміння їх необхідності в умовах сьогодення.

Перспективи розвитку та реформування нотаріату були підтримані і Головою Чернігівського обласного відділення Української нотаріальної палати, приватним нотаріусом Олександром Володимировичем Красногором. Своїм виступом він підкреслив важливість поступових, еволюційних змін у цивільному законодавстві в цілому, і в системі нотаріату зокрема.

Слово надавалося також приватному нотаріусу із Житомира Олені Котик, яка звернула увагу на морально-етичні та психологічні засади у роботі нотаріуса, на необхідності розвитку не тільки теоретичних знань та практичних умінь, а й на розвитку духовності, оскільки своїми діями ми маємо створити образ нотаріуса як довіреної особи, з якою кожна людина може обговорити складні майнові питання, поділитися сімейними проблемами тощо.

До виступу та обговорення сучасного стану нотаріату в Україні запрошувалися також колеги з інших регіонів. Хотілося б відзначити, що під час Академічних слухань у залі панувала дружня атмосфера, виступи всіх доповідачів були підтримані та схвалені слухачами. Будемо сподіватися, що такі актуальні зустрічі в умовах постійного розвитку та оновлення законодавства України, будуть проводитися і у майбутньому.



Помічник приватного нотаріуса
Чернігівського районного нотаріального округу
Чернігівської області                                                     Олена Клюзко











Переглядів: 2294 | Додав: vjaz | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Корисні посилання
  • Верховна Рада України
  • Президент України
  • "Урядовий Портал"
  • Міністерство Юстиції України
  • Інформаційний Центр МЮУ
  • Українська Нотаріальна Палата
  • Нотаріальна Палата України
  • Академія нотаріату України
  • Вісник Податкової Служби України
  • Газета «Юридична практика»
  • Асоціація Правників України
  • Юридичний портал
  • ДП «Інформаційно-ресурсний центр»
  • Управління нотаріату
  • Юридичний радник
  • Український нотаріат


  • Інформація для нотаріусів про окремі нововведення в сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму
  • Copyright Chernigiv Notariat © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz