Четвер, 18.04.2024
ЧЕРНІГІВСЬКЕ ОБЛАСНЕ ВІДДІЛЕННЯ
УКРАЇНСЬКОЇ НОТАРІАЛЬНОЇ ПАЛАТИ
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть сайт
Всього відповідей: 89
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2013 » Лютий » 15 » 14.02.2013 Державна реєстрація речових прав у дії (Правовий тиждень)
16:38
14.02.2013 Державна реєстрація речових прав у дії (Правовий тиждень)

Вдало фінішувала перша серія регіональних навчальних семінарів, присвячених роз’ясненню основних положень Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», які проводили Українська нотаріальна палата та Інститутом підвищення кваліфікації працівників органів нотаріату. Останній навчальний семінар відбувся наприкінці грудня у Києві.

Захід зібрав понад 400 нотаріусів. Крім мешканців столиці та Київської області у ньому взяли участь нотарі з Вінницької, Волинської, Донецької, Закарпатської, Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Кіровоградської, Одеської, Львівської, Черкаської, Полтавської, Харківської, Херсонської, Чернівецької та Чернігівської областей.

Розпочався семінар із вступного слова президента УНП Людмили Павлової, яка підкреслила важливість цього заходу. Вона наголосила на тому, що семінар проводиться, аби допомогти нотаріальній спільноті розібратися з нововведеннями у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, згідно з якими нотаріуси країни виконуватимуть обов’язки державних реєстраторів. Незважаючи на те що робота з електронними державними реєстрами для нотарів не нова – адже вони мають справу з реєстрами впродовж останніх десяти років, – Реєстр речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що запрацює з січня 2013 р., викликає чимало зауважень і запитань.

Виступаючи перед аудиторією, президент УНП запевнила присутніх, що жоден нотаріус не залишиться без інформаційної підтримки, особливо в перші дні роботи Реєстру.

Вона повідомила, що з початку 2013 р. в ДП «Держінформ’юст» працюватиме багатоканальна телефонна гаряча лінія (тел.: +38 (044) 277-8-277) для консультування та надання допомоги з питань, пов’язаних із державною реєстрацією нерухомості.

Людмила Павлова виказала сподівання, що нотаріуси з гідністю виконуватимуть покладені на них повноваження державних реєстраторів, і побажала учасникам семінару плідної та цікавої роботи.

З лекцією, присвяченою інституціям та процедурним питанням нового порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, виступив головний спеціаліст Департаменту державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Державної реєстраційної служби України Денис Спєсівцев. Він висвітлив найактуальніші питання державної реєстрації. Серед іншого доповідач розповів про зміни до Постанови Кабінету міністрів України «Про затвердження Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень і Порядку надання витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно» від 22.06.2011 р. №703, внесенні на останньому засіданні Кабміну.

«Ми говоримо про ідеальну модель, яка не була апробована на практиці, а тому відповіді на питання, що наразі виникають, будуть знайдені безпосередньо під час реалізації Реєстру. Нотаріус повинен пам’ятати, що здійснює державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, які виникають з нотаріальної дії. Запорука нормальної роботи нотаря як спеціального суб’єкта, на якого покладено обов’язки державного реєстратора, – бездоганне знання законодавства», – наголосив представник Державної реєстраційної служби України. Також Денис Спєсівцев відповів на запитання нотаріусів.

Із зацікавленістю нотарі слухали заступника директора департаменту – начальника управління податкового контролю фізичних осіб Державної податкової служби України Олександра Ревчука. Він розповів про окремі зміни в оподаткуванні нотаріусів у 2013 р. та вичерпно відповів на всі запитання, а їх було чимало.

Відповідно до наказу Міністерства юстиції «Про затвердження Порядку підвищення кваліфікації нотаріусів, консультантів державних нотаріальних контор, державних нотаріальних архівів, помічників приватних нотаріусів» від 22.12.2010 р. №3256/5 участь у семінарі була зараховувана всім присутнім як підвищення рівня їхньої кваліфікації, на підтвердження чого учасники отримали відповідні свідоцтва.

Нагадаємо, що у другому півріччі 2012 р. УНП та Інститут підвищення кваліфікації працівників органів нотаріату провели дев’ять семінарів, присвячених роз’ясненню основних положень Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Крім столиці регіональні навчальні семінари нотаріусів пройшли в Одесі, Тернополі, Сумах, Запоріжжі, Луцьку та Харкові. Ця тема обговорювалася також на Всеукраїнській науково-практичній конференції у Ялті.

Коментарі учасників

Світлана МАРТИШЕНКО, нотаріус Київського міського нотаріального округу (12 років нотаріального стажу) :

– Семінар сподобався. Це гарна ідея – проводити такі семінари, зокрема, на таку актуальну для нотаріусів тему. Незабаром ми набуватимемо нових повноважень. До виконання нових обов’язків готова, але не на сто відсотків. Підготовка була б кращою, якби держава забезпечила нас тривалішими практичними заняттями. У новому році бажаю колегам плідної роботи з новим реєстром.

Юрій ПЕТЧЕНКО, нотаріус Київського міського нотаріального округу (10 років нотаріального стажу):

– Семінар дуже своєчасний. Окремо хочу відмітити високу організацію заходу. Сьогодні чимало питань, що стосуються роботи Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, залишаються відкритими. Сподіваюся, що вже через місяць роботи Реєстру відповіді на них буде знайдено.

Тетяна БУРБАН, нотаріус Броварського міського нотаріального округу Київської області (4 роки нотаріального стажу) :

– Лекції дуже цікаві. Я вдячна Українській нотаріальній палаті та Інституту підвищення кваліфікації працівників органів нотаріату за проведення цього семінару. Таких заходів має бути більше, адже вони сприяють підвищенню нашого професіоналізму. Бажаю колегам у новому році щастя, здоров’я, любові та розуміння законів.


http://www.minjust.gov.ua/42769

Переглядів: 1314 | Додав: vjaz | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Корисні посилання
  • Верховна Рада України
  • Президент України
  • "Урядовий Портал"
  • Міністерство Юстиції України
  • Інформаційний Центр МЮУ
  • Українська Нотаріальна Палата
  • Нотаріальна Палата України
  • Академія нотаріату України
  • Вісник Податкової Служби України
  • Газета «Юридична практика»
  • Асоціація Правників України
  • Юридичний портал
  • ДП «Інформаційно-ресурсний центр»
  • Управління нотаріату
  • Юридичний радник
  • Український нотаріат


  • Інформація для нотаріусів про окремі нововведення в сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму
  • Copyright Chernigiv Notariat © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz