П`ятниця, 19.04.2024
ЧЕРНІГІВСЬКЕ ОБЛАСНЕ ВІДДІЛЕННЯ
УКРАЇНСЬКОЇ НОТАРІАЛЬНОЇ ПАЛАТИ
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть сайт
Всього відповідей: 89
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2012 » Жовтень » 23 » 19 жовтня відбулося розширене засідання Ради Української нотаріальної палати.
10:11
19 жовтня відбулося розширене засідання Ради Української нотаріальної палати.
Наше майбутнє –Нотаріальна палата України
 
Нотаріальна спільнота отримала право на професійне самоврядування і реалізовуватиме його, щойно набере чиності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» (щодо державного регулювання нотаріальної діяльності). Цим законодавчим актом передбачається створення професійної самоврядної організації – Нотаріальної палати України. Яку роль у процесі її створення буде відведено Українській нотаріальній палаті – громадській організації, що об’єднує понад 75% нотаріусів України? Хто візьме на себе витрати, пов’язані із проведенням Всеукраїнського з’їзду нотаріусів? Хто керуватиме процесом народження нової організації? Ці та інші питання, що безпосередньо пов’язані з діяльністю Української нотаріальної палати, обговорювалися на розширеному засіданні Ради УНП, яке пройшо в Києві 19 жовтня. У заході узяли участь члени РадиУНП, керівники та представники її регіональних відділень, а також перший віце-президентУНП, директор Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України Катерина Чижмарь.
 
У пошуках самоврядування
 
2 жовтня Президент країни підписав довгоочікуваний Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» (щодо державного регулювання нотаріальної діяльності). Документ набере чинності з 1 січня 2013 року. Ним буде запроваджена низка нововведень,зокрема, чітко прописані аспекти державного регулювання нотаріальної діяльності, закріплені більш жорсткі вимоги до нотаріуса, висунуті додаткові підстави припинення та зупинення нотаріальної діяльності. Головна ж новела цього Закону, яка надасть змоги українським нотаріусам розпочати процедуру вступу до Міжнародного Союзу Нотаріату, полягає утому, що нотаріуси отримали право на професійне самоврядування, щоздійснюватиметься через новий орган – Нотаріальну палату України. Вона буде представляти інтереси нотаріусів у держаних та інших установах, захищати їхні соціальні та професійні права; сприяти підвищенню їхнього професійного рівня; контролювати дотримання нотаріусами правил професійної етики тощо.
«Українська нотаріальна палата, яка об’єднує понад 75% нотаріусів країни і є єдиною чисельною всеукраїнською громадською організацією нотаріусів, яка представляє інтереси працівників нотаріату, не може залишатися осторонь від вирішення питань, пов’язаних зі створенням професійної самоврядної організації нотаріусів – Нотаріальної палати України», – підкреслила під час засідання Ради Президент УПН Людмила Павлова. Присутня на заході директор Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України Катерина Чижмарь зауважила, що було б дивним, якби громадська організація, що об’єднує таку кількість нотаріусів, залишилася осторонь від процесу народження нової професійної самоврядної організації. Вона наголосила, що в Міністерстві юстиції очікують на підтримку з боку УНП. Також Катерина Іванівна розповіла, що процесом формування нового   органу – Нотаріальної палати України – займатиметься організаційний комітет, який буде створено при Мін’юсті. До його складу увійдуть представники галузевого департаменту, керівники територіальних управлінь юстиції, представники УНП, а також нотаріуси, які не є членами цієї громадської організації. На першому засіданні члени оргкомітету повинні визначити, скільки делегатів від кожної області візьме участь у Всеукраїнському з’їзді нотаріусів, на якому буде прийнято Статут нової організації, обрано її керівника. На комітет також покладатиметься підготовка проектів усіх необхідних документів.
Після обговорення Радою було вирішено, що участь УНП у підготовці та створенні Нотаріальної палати України полягатиме у співпраці з організаційним комітетом та фінансуванні Всеукраїнського з’їзду нотаріусів. «Фінансування здійснюватиметься за рахунок членських внесків, адже це – гроші нотаріусів», – підкреслила Людмила Миколаївна. Скільки саме коштуватиме організація З’їзду, поки говорити зарано.
Хто конкретно візьме участь у Всеукраїнському з’їзді нотаріусів, вирішуватимуть учасники місцевих регіональних конференцій, головне і єдине завдання яких – обрання делегатів З’їзду. Важливо зазначити, що делегатами можуть бути особи, які мають свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю. Президент УНПпопросила голів обласних відділень Української нотаріальної палати взяти активну участь та допомогти організаційним комітетам, які будуть створені при головних управліннях юстиції у кожній області. Вона наголосила, що жоден член УНП не повинен залишатися осторонь від цього процесу.
Обговорюючи участь УНП у реалізації Закону України від 6 вересня 2012 року «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» (щодо державного регулювання нотаріальної діяльності)», Людмила Миколаївна розповіла, що УНП підготовлений та будезапропонований на розгляд Міністерству проект Правил професійної етики нотаріуса, розміщений на сайті УНП.Будь-який нотаріус може внести свої пропозиції щодо цього проекту. Вона закцентувала увагу, що нові Правила наберуть чинності з 1 січня 2013 року і будуть обов’язковими для виконання всіма нотаріусами. «Це надзвичайно прогресивний крок, оскільки Кодекс професійної етики, що був затверджений Радою УНП, має лише рекомендаційний характер», резюмувала Людмила Миколаївна.
 
Що зроблено?
 
Згідно з вимогами статуту у поточному році УНП має проводитизвітну конференцію, на якій Рада та Комісії Палати звітують про свою роботу за останні два роки. Однак, оскільки УНП готується до створення нової організації, на розширеному засіданні вирішили не проводити цю конференцію, адже вона потребує значних фінансовихвитрат. Проте, від звітування Рада не усувається, вона підготуєдетальний письмовий звіт про свою роботу, ознайомитись із яким матиме змогу кожен нотаріус.
Перед учасниками зібрання зі звітами про роботу виступили голови Комісій УНП. Так, підбиваючи підсумки зробленого у поточному році, голова Комісії з аналізу, методології та прогнозування нотаріальної практики УНП Тетяна Борисова наголосила, що її члени взяли активну участь у роботі «гарячої лінії», яка працює на постійній основі в УНП і надає безкоштовної юридичної допомоги нотаріусам і громадянам. Також членамиКомісії були підготовлені методичні матеріали, які публікувалися в журналі «Нотаріат для Вас» та в додатку до нього.
 Відзвітував про роботу голова Комісії з міжнародної співпраці Ігор Фріс, який розповів про співпрацю УНП з Міжнародним Союзом Нотаріату, нотаріатами і окремими нотаріусами інших країн. Свій виступ він закінчив пропозицією створити закритий професійний майданчик для спілкування нотаріальної спільноти в мережі Інтернет. Ця ідея викликала тривале та жваве обговорення серед присутніх: деякі підтримували цю ідею, інші виступали проти створення такого майданчика. Коментуючи виступ Ігоря Фріса, Людмила Миколаївна відзначила, що УПН підтримує тісні стосунки з нотаріатами багатьох країнзавдяки активній роботі відповідної комісії.
Про зроблене Комісією по роботі з молодими нотаріусами розповіла заступник голови цієї комісії Валентина Петренко. Окресливши головні завдання та перспективні плани, вона відзначила, що у поточному році було продовжено практикуорганізації та проведення навчального курсу «Молодий нотаріус». Значна робота проводиться і на регіональному рівні, зокремаОдеським, Донецьким, Волинським та іншими регіональними відділеннями УНП.
Останньою перед присутніми виступила голова Ревізійної комісії Антоніна Мачкур, яка доповіла про результати останньої перевірки, що засвідчила відповідність роботи УНП до статутних вимог та відсутність порушень. У цілому, як зауважила Людмила Павлова, Комісії УНП активізували та поліпшили свою роботу.
Також перед учасниками зібрання виступила директор Всеукраїнської благодійної організації «Фонд допомоги нотаріусам» Олена Зубрицька, яка відзвітувала про результати роботи Фонду за період з березня по 19 жовтня поточного року. Вона зазначила, що за вказаний період правління Фонду ухвалило рішення про надання грошової благодійної допомоги 16 особам на загальну суму 94 тисячі гривень.
 
В планах – єдина інформаційна база
 
Незважаючи на зміни, які очікують на нотаріальну спільнотуУНПініціювала та продовжує працювати над створенням єдиноїінформаційної бази нормативно-правових актів, що регулюють діяльність нотаріату. Реалізацією цієї ідеї займається радникПрезидента УНП, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Ірина Лихолат, яка ознайомила присутніх із проектом структури даної бази. Виступаючи перед учасниками засідання, Ірина Петрівна розповілапро величезну кількість чинних нормативно-правових актів, які регулюють нотаріальну діяльність. Крім того, у своїй роботі нотаріус повинен користуватися численними інформаційними листами, методичними рекомендаціями тощо,отже, така інформаційна база і створюється,аби допомогти нотареві орієнтуватися в «океані» правових документів. Планується, що до цієї бази даних увійдуть не лише Конституція України, кодекси, закони, підзаконні нормативно-правові акти, але й методичні роз’яснення, інформаційні листи, зразки документів та судова практика. Ірина Лихолат також наголосила, що УНП має технічну і організаційну можливості створення такої бази. Після тривалих обговорень ідею було підтримано.В свою чергу, Людмила Павлова закликала членів Ради та керівників відділень і колективних членів УНП підтримати Палату у реалізації цієї непростої справи та вносити свої пропозиції щодо її формування.
Також на засіданні розглянули питання про стан виконання відділеннями УНП вимог Порядку справляння, витрачання та звітування про розподіл членських внесків у відділеннях, затвердженого Радою УНП 9 лютого 2008 року, а також про станвиконавчої дисципліни і про стан інформування нотаріусів про роботу та заходи, що нею проводяться.З усіх цих питань ухвалено відповідні рішення.
Після засідання директор Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України Катерина Чижмарь прокоментувала прийнятийВерховною Радою України 16 жовтня Закон, який надав сільським та селищним радам права оформлювати спадкові права громадян.Директор Департаменту розповіла, що відразу після прийняття проекту Закону у першому читанні Міністерство юстиції подало до Верховної Ради низку зауважень щодо цього документа, який, до речі, було винесено на голосування без порівняльної таблиці та з іншими суттєвими порушеннями Закону України «Про Регламент Верховної Ради України». Вона відзначила, що у Верховній Раді вже зареєстрований проект постанови, яким передбачається скасуватирішення про ухвалення даного Закону.
  Катерина Чижмарь підкреслила, що передавати зазначені повноваження сільським та селищним радам – це непродумане, нелогічне і популістичне рішення. Якщо виникне необхідність,Мін’юст звернеться до ПрезидентаУкраїни з проханням накласти на цей Закон вето.
Переглядів: 800 | Додав: vjaz | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Корисні посилання
  • Верховна Рада України
  • Президент України
  • "Урядовий Портал"
  • Міністерство Юстиції України
  • Інформаційний Центр МЮУ
  • Українська Нотаріальна Палата
  • Нотаріальна Палата України
  • Академія нотаріату України
  • Вісник Податкової Служби України
  • Газета «Юридична практика»
  • Асоціація Правників України
  • Юридичний портал
  • ДП «Інформаційно-ресурсний центр»
  • Управління нотаріату
  • Юридичний радник
  • Український нотаріат


  • Інформація для нотаріусів про окремі нововведення в сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму
  • Copyright Chernigiv Notariat © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz