П`ятниця, 29.03.2024
ЧЕРНІГІВСЬКЕ ОБЛАСНЕ ВІДДІЛЕННЯ
УКРАЇНСЬКОЇ НОТАРІАЛЬНОЇ ПАЛАТИ
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть сайт
Всього відповідей: 89
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2010 » Жовтень » 22 » 15 жовтня 2010 року відбувся Круглий стіл
12:40
15 жовтня 2010 року відбувся Круглий стіл

Шановні колеги!

Повідомляємо Вам, що 15 жовтня 2010 року відбувся Круглий стіл на тему: „Проблемні питання нотаріального оформлення документів та їх визнання за кордоном”. Круглий стіл проходив в місті Києві, на базі Київського університету туризму економіки і права.

До участі у Круглому столі Академії нотаріату України були запрошені і присутні: Авдієнко Віктор, Д’якович Мирослава, Єрух Алла, Журавель Алла, Журавльова Катерина, Зайчик Олег, Коз’яков Юрій, Красногор Олександр, Курдильчук Данило, Матора Микола, Мироник Володимир, Нелін Олександр, Родина Віталій, Степаненко Василь, Соболєва Ірина, Черниш Володимир, Якименко Валентина.

Крім цього були представники Міністерства закордонних справ України, студенти Київського університету туризму. Міністерство юстиції України представляла директор департаменту нотаріату, фінансового моніторингу юридичних послуг та реєстрації адвокатських об’єднань Катерина Іванівна Чижмар.

З німецької сторони були присутні: Др. Катрін Брозе-Пройсс (нотаріус, член Сенату у справах нотаріату у Федеральному Верховному суді, викладач Університету ім. Гумбольдта м. Берлін (право про нерухомість, спадкове право), Др. Гендрік Пройсс (керівник нотаріального бюро).

Відкрив круглий стіл Президент Академії нотаріату України, Голова Київського міського відділення Української нотаріальної палати, завідувач кафедри нотаріату КУТЕП Володимир Миколайович Черниш, який зазначив, що в умовах свободи пересування капіталів, людей, товарів, послуг все більшого значення набувають аспекти міжнародної нотаріальної практики. Також він закцентував увагу на те, що кожен нотаріус, працюючи в світі без кордонів та в умовах постійної глобалізації, повинен стати міжнародним. Тому дана зустріч є актуальною і важливою.
Після виступу В. М. Черниша слово мав Президент Української іноземної юридичної колегії, заслужений юрист України Данило Маркович Курдельчук, який розповів про проблеми використання нотаріальних документів за кордоном, судову практику з цього приводу і яким чином це впливає на позитивний і якісний захист прав наших громадян.

Також він підкреслив важливість даної зустрічі, оскільки за даними апарату Уповноваженого Верховною Радою України з прав людини Ніни Карпачової за кордоном в даний час перебуває близько п’яти – семи мільйонів наших співвітчизників. Щорічно близько тисячі осіб гине і їхні сім’ї потребують правового і матеріального захисту, і, тому саме співпраця держав та її установ, грамотна та компетентна робота професійних юристів та нотаріусів є такою необхідною і актуальною в міжнародному просторі.

Данило Маркович звернув увагу присутніх на те, що мало бути кваліфікованим юристом, треба бути ще й небайдужою людиною, яка б могла допомагати та приходити на допомогу людям в горі та біді, що спіткала наших співвітчизників за кордоном, та відновленні справедливості. Також він наголосив що і співпраця держав в правовому полі грає неабияку роль у цьому. Серед практичних проблем нотаріального оформлення документів для дії за кордоном він назвав: неможливість посвідчувати довіреності від декількох осіб, що значно збільшує вартість оформлення спадку; небажання нотаріусів посвідчувати документи де тексти повинні бути викладені за зразками і елементами іноземного законодавства, тощо.

Катерина Іванівна Чижмар в своєму виступі розповіла про поточну роботу, плани та перспективи на майбутнє Міністерства Юстиції України в галузі розвитку та реформування українського нотаріату. При цьому вона наголосила, що революції в нотаріаті не буде, реформи мають відбутися тільки еволюційним шляхом, а, отже Міністерство Юстиції не буде приймати кардинальних і поспішних кроків. Також вона розповіла про заходи Міністерства Юстиції України, які будуть прийняті найближчим часом щодо підвищення кваліфікації самих нотаріусів, які повинні бути комплексними і системними. Також її виступ був присвячений питанням організації діяльності і законодавчого підтримання діяльності нотаріату, порядку учинення нотаріальний дій, порядку перевірок і таке інше. Один з напрямків роботи департаменту нотаріату, як зазначила вона - це приведення інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України в відповідність до вимог часу для чого створюється спеціальна робоча група яка також буде відслідковувати зміни в загальному законодавстві України і напрацьовуватиме відповідні зміни в законодавстві що стосується нотаріату.

Серед нового в нотаріаті яке планується запровадити: це створення електронного реєстру апостилів органів влади міністерства закордонних справ, також переглядатиметься робота що стосується консульських установ, та підготовці консулів до діяльності пов”язаної з нотаріальним посвідченням документів. При цьому виключатиметься будь-який формальний фактор щодо підготовки до такої роботи консулів. Катерина Іванівна Чижмарь повідомила також про створення відомчого нотаріального архіву при Міністерстві юстиції України, та про напрацювання в сфері виконання нотаріусами функцій пов”язаних з фінансовим моніторингом.

Все це в кінцевому результаті значно поліпшить рівень правового обслуговування як наших громадян так і іноземців.

Цікавим і корисним був і виступ пані др. Катрін Брозе-Пройсс, який був присвячений нотаріальний діяльності із транскордонними аспектами. Наведемо перелік питань, що розглядалися.

1. Питання процедури та засвідчення/посвідчення документів із транскордонними аспектами.
1.1 Участь іноземців у процедурі засвідчення/посвідчення
- засвідчення/посвідчення на іноземній мові
- дієздатність
- захист правового обігу
- представництво неповнолітніх
- вручення документів

1.2 Наслідки для обов’язку нотаріуса щодо надання роз’яснень

2. Використання іноземних документів на національній території
- повноваження на засвідчення/посвідчення документів та міжнародна компетенція іноземних нотаріусів
- виключна компетенція німецьких нотаріусів
- можливість застосування процедурних норм держави виготовлення документу
- чинність форми іноземних документів
- визнання іноземних документів (доведення справжності)

3. Використання німецьких документів за кордоном
- записи на іноземній мові в рамках засвідчення/посвідчення
- підтвердження/документи з реєстрів та прав на представництво
- земельні ділянки, які знаходяться/зареєстровані за кордоном
- легалізація, апостіле.

4. Виконання німецьких документів за кордонами Німеччини в державах ЄС

5. Доручення

Наприкінці даного заходу пані др. Катрін Брозе-Пройсс також провела лекцію для студентів Київського університету туризму (КУТЕП) на тему: „Нотаріат: навчання, наука, практика” (огляд міжнародної нотаріальної практики). Студентам та всім присутнім нотаріусам та іншим учасникам зустрічі лекція дуже сподобалась, і її зустрічали бурними оплесками.

Всі без виключення були впевненні в необхідності продовження такого роду спілкування і побажали один одному в майбутньому гарної та продуктивної роботи задля піднесення престижу професії нотаріуса так необхідної в повсякденному цивільно-правовому обігу як в нашій державі так і на міжнародній арені!


Учасник круглого столу,
Голова Чернігівського обл. відділення УНП,
Керівник Чернігівського місцевого осередку
Академії нотаріату України                                                О. Красногор




















Переглядів: 1701 | Додав: vjaz | Рейтинг: 4.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Корисні посилання
  • Верховна Рада України
  • Президент України
  • "Урядовий Портал"
  • Міністерство Юстиції України
  • Інформаційний Центр МЮУ
  • Українська Нотаріальна Палата
  • Нотаріальна Палата України
  • Академія нотаріату України
  • Вісник Податкової Служби України
  • Газета «Юридична практика»
  • Асоціація Правників України
  • Юридичний портал
  • ДП «Інформаційно-ресурсний центр»
  • Управління нотаріату
  • Юридичний радник
  • Український нотаріат


  • Інформація для нотаріусів про окремі нововведення в сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму
  • Copyright Chernigiv Notariat © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz